Bażanty znoszą jaja w okresie od kwietnia do lipca, czasem nawet wcześniejprzy czym szczyt nieśności przypada na połowę kwietnia. Termin nieśności bażantów zgrywa się z rozpoczęciem wegetacji roślinności, której odpowiednia okrywa jest konieczna do stworzenia ptakom odpowiednich warunków do budowy gniazda i wysiadywania jaj. Samica bażanta znosi wówczas jaja do niewielkiego zagłębienia w ziemi.
Tak, jaja bażantów można jeść, ale tylko te pochodzące z hodowli. Jaja bażantów smakują doskonale. Mają łagodny i przyjemny dla podniebienia smak. Delikatnie luźniejsza struktura białka daje wrażenie aksamitnej poświaty na podniebieniu. Podobnie jak jaja kurze można przygotować je na wiele sposobów. Wszystko zależy od fantazji kulinarnej osoby je przyrządzającej. Jaja bażancie doskonale sprawdzają się również do domowych wypieków. Wyrabiane na nich ciasta, są puszyste i mają piękną żółtą barwę.
Jaja bażancie oprócz doskonałych walorów smakowych, dostarczają do naszego organizmu szereg potrzebnych substancji odżywczych, które w jajku bażancim występują w naturalnej postaci. Wapń, potas, cynk, fluor witaminy A, D, E szereg witamin z grupy B i wiele, wiele innych. Są źródłem energii. Jaja bażancie często stanowią jedyną alternatywę dla alergików.
Wartość odżywcza | w 100g | %RWS* w porcji 100g |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 708 kJ / 170kcal | 8% / 9% |
Tłuszcz | 13g | 19% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,3g | 22% |
Węglowodany | <0,5g | 0% |
- w tym cukry | <0,5g | 0% |
Błonnik | 1,3g | - |
Białko | 12g | 24% |
Sól | 0,39g | 7% |
*RWS - obliczona Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 ) w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności |
Samica bażanta znosi od 10 do 14 jaj o zróżnicowanym kolorze, od bladoszarych przez oliwkowe do ciemno brązowych. Nie rzadko zdarzają się też całkowicie niebieskie jaja. W naturalnych warunkach samica buduje gniazdo na ziemi, które stanowi zagłębienie wyścielone puchem i suchą trawą. Takie gniazdo z reguły jest bardzo dobrze schowane pośród krzewów i traw. Jeśli takie gniazdo zostanie zniszczone np. przez drapieżnika, kura w innym miejscu buduje kolejne gniazdo, do którego składa nowe jaja, tym razem jednak już w mniejszej ilości.
Jaja bażancie mogą przyjmować bardzo zróżnicowane kolory. Od jasnych, czasem wręcz białych, przez szare, popielate, oliwkowe, brązowe a nawet niebieskie. Różnorodność barw jaj bażancich jest wręcz imponująca. Kolor skorupy jaj bażancich zależy od różnych czynników. W pewnym stopniu kolory skorupy determinowane są genetycznie, jednak znaczenie dla koloru skorupy jaj ma dieta kury bażanta, warunki pogodowe, pora dnia w jakiej jaja zostały zniesione. Ubarwienie skorupy jaj bażancich nie wpływa na przydatność, ani na jakość samych jaj. Ich kolor ma istotne znaczenie środowisku naturalnym, gdyż różnokolorowe jaja ułożone w gnieździe zlokalizowanym na ziemi zdecydowanie lepiej się kamuflują pośród dzikiej roślinności. Te różne kolory sprawiają, że jaj bażancie świetnie też sprawdzają się jako pisanki do Wielkanocnego koszyczka.
Musisz wiedzieć, że niszczenie gniazd dzikich bażantów jest prawnie zabronione. Jeśli więc podczas wiosennych spacerów znajdziesz gdzieś dzikie gniazdo bażanta pod żadnym pozorem nie dotykaj znajdujących się tam jaj. Oddal się jak najszybciej z tego miejsca, gdyż kura bażancia niedługo wróci i będzie kontynuowała wysiadywanie. Nie próbuj też dokarmiać bażancicy siedzącej na jajach. Ptak ten jest doskonale przystosowany do bytowania w takich warunkach, a wszelkie próby pomocy ze strony człowieka w takiej sytuacji stanowią zagrożenie dla powodzenia w wysiadywaniu jaj.