Bażanty 6 tygodniowe z naszej fermy cenione są w całej Europie za bardzo dobrą kondycję, witalność i bardzo dobre przygotowanie do introdukcji.
Okres odchowu jest najważniejszym etapem w hodowli bażanta łownego. Przez lata dokonaliśmy sposób prowadzenia młodzieży i nabieraliśmy doświadczenia. W 2014 roku pobudowaliśmy nowoczesną odchowalnię, dzięki której możemy poszczycić się doskonałymi rezultatami hodowli. Bażanty od pisklęcia prowadzone są w kierunku optymalnego przygotowania ich do introdukcji czyli wypuszczenia w środowisko naturalne lub przeniesienia do wolier adaptacyjnych.
Na wysoką jakość 6 tygodniowej młodzieży wpływa odpowiednia pasza - sposób jej podawania, woda i odpowiednio dobrany system pojenia, wentylacja i co najważniejsze program "hartowania" młodych bażancików. Bardzo ważne są: odpowiednia dbałość, zabiegi profilaktyczne i pasja ludzi prowadzących hodowlę. Chodzi o to by jak najszybciej adaptować je w wolierach nie powodując przeziębień i nie osłabiać ich naturalnej odporności.
Aby dochować się zdrowej i silnej młodzieży bardzo ważne są jaja, z których wykluwają się pisklęta. Wszystkie bażanty z naszej fermy pochodzą z naszych jaj, jaj zniesionych przez nasze kury. Dzięki temu mamy pewność, iż młode bażanty są mocne genetycznie i pochodzą od silnych rodziców.
Mamy w stajni parę pawi. Samica znosi jajka, ale nie umie ich wysiedzieć. Szkoda tych jajek, zostały oddane pod opiekę...
To raczej był zbieg okoliczności że tak...
Mam pytanie odnośnie inkubowania bażantów swinhoe -ile dni się je inkubuje? -kiedy zacząć a kiedy przestać obracać...
Przede wszystkim jest to korzystne z punktu widzenia ochrony środowiska, dużo lepsze niż produkcja w wątpliwych...
Kupię dwa koguty .Jednego bananowego, jednego złocistego. Najlepiej już wybarwione, ale nie jest to...